Sikkerhed

Til forskel fra hvad man måske skulle tro, er Sikkerhed i fridykning en simpel affære.

Den altoverskyggende regel er:

Dyk aldrig alene!

 
Der er mange andre sikkerhedstiltag: der er specielt grej man f.eks. anvender når man fridykker i havet – og uddannelsen til fridykker (altså når man tager et certifikat) er tung på sikkerhed, fysikken når kroppen presses, forholdsregler, førstehjælp osv. Og sikkerheden til konkurrencer er endnu mere omfattende.

Men – når fridykkeren overholder Reglen (med stort ‘R’!), nemlig, at der altid er en makker til at passe på – er fridykning ikke farligt*.

Det er stadig fantastisk udfordrende og kan føles grænseoverskridende; men det er ikke farligt for dykkeren!
 
Det lyder måske underligt, at fridykkere kan nøjes med denne simple sikkerhedsregel; men forklaringen er enkel:

Sikkerhedsdykkeren til venstre er dykket lidt ned for at møde dybdedykkeren på vej op.
 • Fridykning går ud på, at dykke så langt eller så dybt som muligt på en indånding og risikoen er naturligvis, at hvis dykkeren går til grænsen for sin fysik, og lidt over – risikerer hun at besvime.
   
  Hvis man besvimer, mens man er alene i vandet, uden en makker til at hjælpe, kan det ende helt galt. Men der er *altid* en makker når man fridykker!
   
  Så – når dybdedykkeren måske er dykket lidt for dybt, og der er lidt for langt hjem til overfladen og hun derfor black out’er (besvimer) af iltmangel før hun når helt op i overfladen – så sørger makkeren for, at fragte den uheldige dykker op til overfladen hvor hun får et par klap på kinden, masken bliver taget af – og makkeren puster hen over næsen.
   
  Dèt er faktisk alt der skal til – dykkeren vågner op og er forvirret: hvad skete der lige? Men efter ganske få minutter er hun klar igen – ingen skade sket, ingen fare på færde; men en værdifuld lektie rigere på sin formåen.

 
Sikkerhedssetup’et i fridykning er ikke svært; men det *er* der – hvis du vil fridykke, så meld dig ind i en klub og lær det! Du bliver bedre til at fridykke – du lærer hvordan man får ‘ro på’ – og du bliver en sikker fridykker!

neverfreedivealone1

neverfreedivealone2

*) Det er klart, at når fridykkerne på eliteplan begynder at nå rigtigt langt ned, dukker der nogle nye risici op som skal håndteres særskilt. Men det er risici som den almindelige fridykker sandsynligvis aldrig kommer ud for – og hvis fridykkeren begynder at nærme sig eliteplan, bliver uddannelsen og sikkerhedssetup’et også opgraderet tilsvarende. Men for almindelige fridykkere er den meget simple sikkerhedsregel om ikke at dykke alene faktisk tilstrækkelig 🙂